Sunday, August 30, 2009

Dia Yang Istimewa


Nobody perfect

Langkah demi langkah diatur menuju ke suatu tempat yang belum pernah aku jejak. Riuh sudah kedengaran walau jarak masih memisahkan aku dan mereka. Jeritan dan laungan mereka sudah cukup buat hati aku kecut. Ya Allah, aku tidak pernah mengalami situasi sebegini. Tabahkan hati ku Ya Allah.

" Tengok ni, kita dapat cikgu baru! Salam cikgu ni. Cikgu ni garang tau jadi, jangan buat perangai."

Mereka datang dekati aku, tangan dihulur, mata mereka kelihatan sayu dan aku sendiri tidak dapat memahami apa yang tersirat dalam pandangan mereka. Tapi beberapa orang sahaja yang datang untuk bersalam dengan aku. kebanyakkan yang lain seperti tercengang-cengang mungkin tidak biasa melihat kehadiran aku di situ.

Tidak sampai 10 minit aku di situ, sudah berlaku pelbagai kejadian di situ. Pengawalan kelas memang tahap kritikal. Handphone ku(cikgu) handphone mu(murid) jua. Surat khabar melayang. Yang aktif, sangat2 la aktif manakala yang pasif, hanya memandang statik di tempat mereka. Seperti mereka tiada di situ. Hanya pandangan kosong.

Mereka di bahagikan mengikut kumpulan-kumpulan kecil dan aku, biasa la kan "cikgu" baru lagi istimewa yang diimport khas untuk hari itu sahaja (tapi kalau ada peluang, aku dengan hati yang terbuka akan join that group) aku ditempatkan untuk menjaga kumpulan A yang dianggapkan paling baik la dalam kalangan mereka. Berada di situ, kita dapat merasakan sesuatu yang sukar untuk ceritakan. Sayu, sedih, pilu semua bercampur. Dan kadang-kadang tu, takut pun ada. Agresif ok!


Sejak mula mendekati mereka hati ini bagai disentuh sesuatu. aku tersenyum sendiri melihat telatah mereka. Aiman Asyraf, sangat istimewa di mata cikgu. "Aiman, cikgu sayang Aiman, Aiman perlu tabah. Aiman boleh. Aiman hanya kekurangan itu dan itu bukanlah alasan untuk Aiman putus asa. Aiman boleh belajar sayang.."

Aku tersentuh dengan Aiman yang merupakan seorang kanak-kanak yang berusia 8 tahun tetapi tidak mampu mengeluarkan kata-kata yang jelas. Memiliki minda yang agak lemah tetapi masih boleh diasah. Walaupun baru aku di situ. Kanak-kanak di situ seakan mahu mendekati aku dan mereka lebih hormatkan aku berbanding guru-guru mereka yang lain Mungkin mereka selalu kena marah dgn yang lain dan aku, belum pernah memarahi mereka ;)

Mereka seakan-akan sedang menarik perhatian aku. Mereka seperti mahukan belaian bukan jeritan guru-guru yang bingit. Tapi kita tidak boleh salahkan guru 100% kerana bukan senang untuk menjaga 20 org kanak-kanak ini yang bermacam-macam ragam.







actually this is not a good task


Aiman dgn ketua kelas






teach them with personal touch




8 comments:

Dr Nur Hamizah said...

Ayang , you bertugas di kelas khas ker ? Well i sort of can feel what u felt.i pernah jadi cikgu ganti tahun lepas , i teach them too but for all classes.Till now , that's the best experience though i am not a real teacher

unwanted said...

darling...u r right... i'm a bit touched when i think back the way they treat me when i first "step" in their class..sgt sayu la dgn diorg...im not replacing any teachers there...i just follow my sis to her school then experience it since i hv no experience on it before...they r 2 special..right?diorg sgt suci la...xdengki...xde nak mengutuk cikgu..

i'M yORkE said...

kenapa ak xleh bace tulisan kat blog ko?..lappy ak ad prob ke mmg ko set tulisan ko hitam same ngan background?..hahaha

-aku yang kompius~

unwanted said...

huish...how come the things happen?wei2...btol ke?x merdeka r ko nye lappy....haha....mane ade aku set same color bro...of course la different the color of font and the background...aiyak....double check la ko nye lappy...ke page aku dah majuk ngan ko sbb ko dah lame gile kot x jenguk...wehee~~ it can be...sape tau ;)

i'M yORkE said...

waaa..mne aci cm ni weh..aku slalu je kot bertapak kt sni..jrg mnggalkan jejak je sbb ssah nk bace..xnmpak tulisan..hahaha

unwanted said...

susah nmpk tulisan?ko biar btol bro...org lain xpenah pon merungut kate x nmpk tulisan...ke ko buang contact lens ko yg colorful tu????hahaha....ahaks...joking!

tq bro sbb slalu bertapak kt tempat aku...ko mmg yorke lah...hehe...bile mau balik bumi kelantan utk menyambut 1 Syawal?mlm raye br blk ke bro?huhu

Nur Mariaminul Amalina said...

salam.

cikgu ke ni?
=)

unwanted said...

salam..hehe...not certified yet...InsyaAllah...hehe...tp sy bkn la bakal guru pedidikan khas...sy amek math education....Cikgu Sue wannabe =)