Wednesday, January 28, 2009

Part II & III

quite Ok la...

17/20
just fine
not too bad i think
footy notes: hancus dapat 'tester' byk ckp... dh la besau orgnye... aku nk msk gear 2 pon sangkut...huhu... sowie Sir JPJ... but de fact is likes what i said just now... huhu

Saturday, January 24, 2009

Time For Brain To Relax

having mid semester break at early semester??

even just break 4 1 week... really want to enjoy it!!!

just for a while~~

Wednesday, January 21, 2009

Penggunaan Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran Matematik

Penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran matematik amat penting. Ini kerana National Council of Teachers of Mathematics (NCTM) telah mengenalpasti mengenai Prinsip Teknologi sebagai salah satu daripada enam prinsip kualiti pendidikan matematik. Teknologi merupakan alat yang penting amat diperlukan untuk proses pengajaran dan pembelajaran subjek matematik yang berkesan. Ia sekali gus akan membolehkan matapelajaran matematik dapat diajar dan dapat mengukuhkan lagi proses pembelajaran dalam kalangan pelajar.
Terdapat pelbagai alatan media pengajaran yang boleh digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Kalkulator, perisisan komputer dan alatan yang berteknologi yang lain juga dapat membantu dalam proses pengumpulan, merekod, menyusun dan menganalisis data. Teknologi juga boleh mengukuhkan dan menguatkan kuasa pengiraan dan lebih meyakinkan serta tepat dan menghasilkan lukisan, graf dan pengiraan yang dinamik. Dengan adanya peralatan sebegini, pelajar boleh melanjutkan dan meluaskan kualiti dalam mencari punca kepada sesuatu masalah matematik dengan lebih nyata.
Dalam pendidikan matematik, komputer melibatkan beberapa penggunaan aplikasi seperti hamparan elektronik, multimedia, internet dan Geometer's Sketchpad (GSP). Geometer's Sketchpad, contohnya, digunakan untuk mengajar topik geometri. Melaluinya, pelajar boleh meneroka pembelajaran matematik dengan lebih berkesan. Pelajar berminat untuk membuat penerokaan alam lain yang baru ditemuinya. Mereka akan memperolehi suasana pembelajaran yang baru dan maklumat serta informasi yang terkini. Di samping itu, juga dapat menggalakkan mereka belajar secara berkumpulan dan menyemai semangat belajar yang agresif serta lebih berfikiran kritikal.
Dalam konteks program matematik yang lebih jelas, teknologi meningkat dan berkembang dalam kedua-dua skop iaitu kandungan matematik dan juga susunan situasi masalah yang berkait dengan pencapaian pelajar. Alatan pengiraan yang canggih dan berkuasa, pembinaan atau pembuatan dan pembentangan secara visual dapat memberi peluang kepada pelajar untuk mencapai kandungan matematik dan konsep matematik yang mungkin menjadi lebih kompleks kepada pelajar untuk diselidik. Dengan menggunakan alatan teknologi, boleh membantu dalam menyelesaikan sesuatu masalah dengan lebih menarik dan memudahkan pencapaian pelajar melalui pelbagai hasil pembelajaran di peringkat tinggi seperti refleksi, pertimbangan, kedudukan masalah, penyelesaian masalah dan membuat keputusan.
Dalam melaksanakan tugas pengajaran, guru harus berusaha untuk meningkatkan kebekesanannya. Pengajaran yang berkesan menghasilkan pembelajaran yang diharapkan. Pembelajaran yang baik berlaku apabila pelajar melibatkan diri. Dengan demikian, biasanya pelajar akan lebih mengingati sesuatu hasil daripada perbuatan atau pengalamannya sendiri. Di sinilah pentingnya peranan teknologi dalam pendidikan matematik hari ini. Penyertaan aktif oleh para pelajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran membantu mereka belajar secara berkesan.
Aktiviti pengajaran dan pembelajaran matematik menjadi lebih bermakna melalui penggunaan komputer atau peralatan berteknologi yang lain. Peralatan canggih ini bukan sahaja memudahkan penyampaian konsep matematik tetapi dapat membuktikan dengan jelas konjektur-konjektur yang timbul dalam tajuk-tajuk yang diajar. Teknologi amat diperlukan dalam proses mengimbangi program matematik. Guru perlu bersedia untuk dijadikan sebagai pembuat keputusan yang berilmu pengetahuan dalam menentukan bila dan bagaimana pelajar mereka boleh menggunakan peralatan teknologi tersebut dengan lebih berkesan.
Progam persediaan pembangunan profesion khas untuk bakal guru dan juga guru dalam perkhidmatan perlu untuk mempengaruhi perangai dan watak secara perlahan-lahan untuk mengkaji dengan sentiasa mengembangkan peralatan teknologi dan meluaskan kesan teknologi kepada pendidikan matematik. Untuk membolehkan pembelajaran berlaku dengan berkesan, guru haruslah menyediakan atau memilih teknologi yang bersesuaian dengan keupayaan pelajar. Di samping itu, teknologi juga haruslah selaras dengan aktiviti pembelajaran serta dapat mencapai objektif pengajaran.
Namum demikian, kekurangan perisian Program Berbantukan Komputer yang sesuai menghalang guru-guru daripada menggunakan komputer dalam pengajaran walaupun mereka menyedari akan kelebihan-kelebihannya. Guru-guru seharusnya diberi pendedahan dan latihan yang sesuai untuk membolehkan mereka memanfaatkan komputer yang dibekalkan ke sekolah-sekolah. Pihak sekolah juga perlu memikirkan cara-cara yang berkesan untuk menggalakkan guru-guru menggunakan komputer dalam pengajaran. Aspek teknologi telah digabungkan dalam kurikulum matematik di sekolah sebagai satu daya usaha ke arah menyemai dan memupuk minat serta sikap yang positif terhadap teknologi dari peringkat awal lagi.



pen-off

Personal Outlook



me in pink kebaya

Tuesday, January 20, 2009

Sudoku

I just manage to finish my Sudoku games.. Completely!!!!even it takes a very long times



at last....
after many times trying on my new interest...
i manage to finish the games... haha.. Breaks all the Rules!!!!


important note: thanks to my cekgu F. really appreciate all your ideas. you are able to teach me.. effectively ... green color was his favorite color at all... huhu

Teaching Mathematics In Secondary School

Teaching is actually two ways business. It cannot be just like talking, talking and talking for the whole period. Not only the teachers, supposedly students should get involved in this kind of business. Anybody agree with me?? Yes or No, it is depend on the person thinking. But in the real world of education, especially the world of Mathematics Education- teaching is exactly as a two-ways business.

Teacher as a role. Everybody put a very high expectation on teachers. We cannot deny with this situation because as a teacher, we need to bring up this responsibility. Be responsible to your profession. Two thousand money as starting is a lot. Did you mention about this? Did you fully work on it? Did you? So please. As a pre-teacher, we need to have some motivation on this thing. Be prepared. It is easy to teach badly; but it is not easy to teach well. So do think twice before you choose to become which category of a becoming in service teacher. Hopefully by 2010, we [AT 48] all together get our place in the world of Mathematics Education- form 6 or may be as one of the educators in Matriculation College.

Monday, January 19, 2009

unexpected klip




haha... actually this is unexpected vid.. my friend nk snap my pix, penat den poss cantek punya tetibe die ckp... "ala, rekod... sue... ana terakam laks"


wopsss....malop

huhu...alang2 dah terakam baik continue jerk rakaman ini...huhu


dan ini la dapatan kajian K.A.M.I.... watch it

video

Terribly Miss Him


psst credit to era for the pix

Sunday, January 18, 2009

Cintakah???

Am I??

de petrosains's volunteer: sekolah lg ke?

kami saling berpandangan antara satu sama lain.
apakah jenis soalan ini?
perlukah kami menjawabnya? dengan jujur? atau separa jujur? atau tak jujur langsung?

kami hanya mampu gelak secara sinis yang bernada lebih kurang seperti ini...hehe

me: opss, sori no specific answer.

de petrosains's volunteer: owh mksdnye, atas 18 la ek?

us: emm...smiley

de petrosains's volunteer: ok, selamat datang ke Petrosains...senyum jugak





nampak cam bdk skolah ke??

x nmpk cam kanak2 20 thn ke??

huhu




candid: x sedar pon diri ini sedang diperhatikan..huhu..best lak maen2 mende alah nie...


trying to look like a matured young lady....huhu


ok la kot nie...dh nmpk matured rite??tmbh lak nmpk my sweetie jelawats itu...hehe


verify: huhu...ok dh confirm x mcm budak2...hehe


Am i rite?x nmpk cam budak2 lg kn??


anxiety: ala...camne aku nk jd ticer nie?ala.....malop la kalo ticer pon sama level je ngan anak didiknye...huhu

After 10 Years Time [1999-->2009]



my 2nd time riding this kind of nice and cutee transport ever....huhu


psst wa, ingat lg x kite naek mende alah nie last 10 years ago when we were in Standard 6...huhu

Saturday, January 17, 2009

Off 2nd Saturday


1st place to go - esplanade KLCC



explore Petrosains @ Suria KLCC


my hand of mine-- ade oil tu, some of sort petroleum oil



exhausted face...tp still leh bg senyuman semanis suria KLCC...huhu


penat2... duk jap...huhu



peace!!! kembali ceria after got a glass of apple juice



last pic b4 kembali ke TM-- food court SOGO KL

I'm currently......





47.20 kg??


fuyooo magic....how come my weight become below 50 kg???

haha...jgn caye sgt...fakeness


yg below ni ha br btol my current weight....hihihi







My 1st photo here



foot note: poss gewdikss tu...huhu...jgn kate pape tau...tgk jer...jgn komen....huhu...coz sy ni jns yg x brape nk boleh terime kritikan masyarakat...

Tuesday, January 13, 2009

My Favourite LAVENDER or Lavandula













mst rase cam br pas jenjalan kt ladang lavender kn??

Tulips in the House of MINE








Footy Nooty Note: wah penat travel snap pic tulips nie...haha

I'm SURE

aiyak

apsal la mlm ni aku suke nk merepek ntah pape.. ha dh terkene syndrome la tu.. may be la kot.. unknown syndrome nie.. wopsssy.. agak merbahaya kpd knk2 bwh umur... aik ade ke kanak2 bwh umur?? dh name kanak2 mmg bwh umur la kan? haha...

merepek lagi

whatever it is, as a fulltime UG student, what can i do rather than follows all the instructions given.

I REALLY want to do this
because
I HAVE to do this
no kompromi2 (tatau nk spell, tau sebut ja)

YESS



I WILL continue working on this


and



I'm SURE i can do this
I'm SURE i WILL finish it by time

Are You SURE??

arghhhh

mentally and physically disorder!!!!


what's that??


BUSY mentally and also BUSY physically
mentally tired; physically exhausted

SURE I Can

BUSY doing assignment and also BUSY doing homework
laa...dh namenye pelajar, normal r tu wat assignment and some sort of homework...x yah la nk merungut...x perlu (nada luar biase)...kalo nk merungut baik tak yah study...tlg mak kt umah lg bgs...hahaha...tlg habiskan beras mak....

back to the TOPIC
BUSY doing assignment
aaha...true but not totally...ha mcm mane tu?mcm nie citer die... i'm not actually doing it, but in the middle of doing it... Searching.. Reading.. Drafting.. all about journals and articles of Mathematics Education... dh muak dh bc wei

BUSY BUSY BUSY
jerit dlm hati jerk...xpenah shout out pon...pengecut...hehe

reality was not really BUSY, just WORRYING

Lotsssssssss and lotssssssssssssss
wah byk btol ni...confirm x tipu...hehe

Monday, January 12, 2009

Right Here Right Now


waiting for the true LOVE and unending LOVE

a Crazy Little Thing Called L.O.V.E




Love can make you happy but often it hurts, but love is only special when you give it to someone who is really worth it.




but



Sunday, January 11, 2009

viewtiful


psst while searching for some idea to finish up my assignment, sudden i meet with this kind of stuff. Nice edited pictures by someone i don't know who is he actually. What i can say here is he was equip with a bakat on photographing and editing. Proud to see his art work more and more

sejuk hati ini


nice smile.... and she is cute

gilows

Aku kurang pasti. Aku pun tidak tahu sama ada betul atau salah.


Aku secara peribadi kalau seboleh-boleh mahu jaga hati setiap orang. Yang aku kenal, yang tidak kenal mahupun yang tidak mahu mengenali aku. Apatah lagi hati ibu bapa atau darah daging sendiri.

Dalam kepala otak akal dangkal, skeleton kepala keras menulang ini, aku sering fikir senang sebenarnya nak jaga hati orang. Orang ramai sekeliling kita. Tidak kisah sama ada ko ikhlas mahu jaga hati atau tidak, sekurang-kurangnya kau tahu jaga.

Dari kamu kecil, congak sendiri berapa umur. Kalau rahsia, tidak mengapa. Congak senyap-senyap umur kamu. Berapa banyak kali kamu cuba jaga hati orang disekeliling. Atau senang dan mudah kisah, jaga hati manusia-homosapien-makhluk Tuhan-khalifah muka bumi.

Susah kan?Mana ada orang kira atau congak bilangan mereka menjaga hati orang lain. Siapa suruh kamu congak? Kan sudah terkena.


Mungkin. Mungkin daripada kecil sehingga dewasa. Kamu jaga hati ibu bapa, kawan-kawan, adik-beradik, cikgu, sesiapa sahaja. Tapi atas dasar apa? Atas tatacara adab atau mungkin ethics yang kamu belajar?


Mana aku tahu? Aku cuma cetuskan supaya kamu terfikir.


Aku cuma tahu diri sendiri. Aku belajar adab dan tatacara. Adab orang melayu. Adab agama. Bagi aku adab yang bezakan kita dengan makhluk Tuhan yang lain. Adab yang juga mendefinisikan akhlak. Aku rasa. Aku rasa sahaja. Jangan kata aku yang buat definisi itu. Sebab lain orang, lain ajaran adabnya. Ada yang lebih dan ada juga yang terkurang adabnya.


Susah. Siapa kata senang jaga hati orang lain. Sebab kalau kamu seorang sahaja jaga hati orang, kadang-kadang orang lain mana pernah mahu ambil tahu isi hati kamu? Kan buang masa? Buang keringat, buang tabiat, buang air. Tapi buang air wajib. Kalau tahan merbahaya. Boleh menyusahkan orang awam dengan bau yang diperam lama.


Aku lepaskan bab jaga hati dengan ibu bapa. Sebab bagi aku itu wajib. Atas dasar hormat. Atas dasar respect.


Tapi jaga hati rakan-rakan. Bukan senang. Kalau kawan beribu. Macam mana? Ada seribu isi hati?Kamu yakin mampu jaga semua? Aku kalau bagi seratus pun belum tentu aku mampu nak tolong jaga. Tapi aku boleh cuba. Sekurang-kurangnya aku cuba.


Bagi aku, biar orang tidak jaga hati kita, tapi sekurang-kurangnya kita buat tugas kita. Biar sekurang-kurangnya kita rasa lega. Kita buat apa yang kita rasa betul. Kan?


Kalau tak betul pun sila jaga hati aku. Ok?


Jadi, apa lagi.


Kalau aku jumpa you all, bisa belanja aku minum teh o ais limau segelas-dua, rojak buah tanpa belacan sepolistrin-dua?


Boleh?



Tak nak jaga hati aku ke?



*mata bersinar-sinar and besow gilows like Ija’s wonderful bright eyes*

Important Note: tak de pape yg important pon. tiada pekerjaan tetap untuk dikhidmatkan buat masa kini...adusss laaaa....bowink seh...kopi dan terus mengopi...sbb die besh

Saturday, January 10, 2009

New Interest

now i'm truly fall in love and interested to try new games.

for me it's new but not for others

sudoku and chess

that was 2 new interest

i want to learn play those 2 games

now i'm on my way to explore the rules on play that 2 games


FootNote: good 4 u if U want to test and try your ability in data analysis and also the probabiliy

November 11, 11

11-11-11

what would happen on that becoming precious day??

guess what??

huhu

only me and some of my behalf know about this special date

just wait and see what will be happen on that day

Friday, January 9, 2009

what my heart feel

I've been thinking to write an entry about how I feel right now, but I just can't find the right word to explain every single thing that happen lately..lately, aku suka observe orang..tak tahu la kenapa...mungkin terkena badi lab chem kot....ala lately i really miss lak kat lab tu..aha..lab ke that Doc?hihi...our observer@demostrator for chemistry lab was a professional chemist because he do lots of work in chemistry industry and makes research on it. Memang pro r this person. I do respect because he was equip himself with extensive knowledge. He was Dr Maidunny Zainul Abdin.

may be nak muhasabah diri sendiri gak kot...
i’m just an ordinary+normal+imperfect pearson....opss, nope pearson..person
kdg2 1st impression kita kat sum1 tu ber“beda” dengan personality orang tu after lama2 kite kenal dia...
may be got sumthing influence he/she....we cannot just judge them directly....
we also not 100% good....

** psst Don't Simply Judge People!!!

may be time mula2 kita tegok sum1 2...kita rasa dia baik(+ve impression N +ve infinity) tapi after dah kenal lama, then baru kita tahu dia tu actually dah lain....

before this, pijak kutu pon, kutu boleh selamat lagi....kini baru ku sedari.....

sometimes, kita rasa dia jahat....may be ditambah dengn die smoking ker...die sexy ker...die extra social ker...tp lps knl die br kte tau actually die pon ade nilai2 murni dlm idup die...
dah nama pon human kan....mestila ada humanity....
xsape nak dilahirkn jahat.....bkn ku pinta....

kadang2 si A ckp si B neh x"baik" sgt....tp after kte bkwn ngn si B...br kte sedar yg si B 2 actually xdela "bad" sgt pon...yela..different person different perception....
ntahla...kdg2 aku sronok tgk people's attitude n behaviour....
ha, know what? Now, i’m start behaving like a matured young lady...wah

people....
ade yg xleh tgk member2 lbey sket...
ade yg nk tnjk pndai(bodoh sombong)..
ade yg blagak...
ade yg blurr...i like 2 look a guy wif his blurred face....huhu
ade yg ske mkn...
ade yg ske masak...
ade yg ske cuci pggn...
ade yg ske bsh baju sekali sminggu...(aku la tuu)...huhu
mcm2la...mcm2 ada!!!

1st week

high expectations on us (AT48-1st batch-stud)... this words come true from our history of mathematics lecturer, Dr Noor Shah Saad. he was an Associate Prof and currently his position in our faculty is as Assistant Dean. 1st i tot stdy with him will burden me but that claim was totally wrong when i come to his 2nd class on last Thursday evening. sometimes he did some jokes and we laugh together. so now i feel ok in his class. not like during when i was 1st time facing him....huhu...sorry sir for the bad impression towards you.
** already have 2 assignments with him. individually and partner task.

blur class with our Head of Department. sorry to say. but i have to say this. this is what i feel for the 1st week study with him. i hope that he will change his teaching method after this. really hope of that because this is 1st time it introduce this course in UPSI. it was Statistical Modeling course..no past year paper.. no solid referrence book or notes.. no experience in teaching this course also.. i tot it was very tough thing to handle. but whatever it is, i just hope that he will try his very best in giving us the best input and we grab it as much as possible. really hope.
** got 1 assignment (2 questions-simple but complicated to solve) and need to submit on this Monday (Jan 12, 09)

see you again miss.. this time was our 3rd meeting.. 3 directly semester with her makes me think more positive towards her. but not when i was 1st time with her. honestly, there was lots of bad and negative thinking towards her....huhu... jahat bebeno la pelajar cik yg sorang nie... and now, i promise that i won't do the same things to U miss after this. i do appreciate all your hard work before. i know it's not too easy to teach us with all the new courses. tough to you and also to us. i do understand you right now. research method will be lectured by Miss Muzirah Musa and she told us that she prefer to give lecture in our mother tongue--Malay. and what thing that suprised me last meeting with her is, now she already know how to get jokes with us and saying the funny things during her lecture. ermm for me, it was a good improvement. and dont forget about one thing. she is very strict with handphone. so do remind to silent the phone or switch off it
**summarization on journal that discuss about maths education. search for 2 journal but just select only the best 1 for the summarization. submit on this Monday (Jan 12, 09)

Wednesday, January 7, 2009

3rd day as 3rd year under grad math stud--session II

i tot 1st week will the very best week in every semester. can having the very sweet moment a.k.a hunny bunnymoon.
previous semester, during the 1st week, still ok. can goyang kaki and some more. comes to 2nd week, getting a bit busier searching for journals and doing some assignment.
but not for this semester.
1st day dah kene psycho ngan lecturer ( Head of Department ) statistical modeling. jalan citer utk sem ini agak penuh dgn cabaran dan berliku-liku for me. ayoyo. help me!!



psst I'm back in TM already. Hate it!!! I'm already homesick and counting days to the next break. know what?? huhu... Today i already got my ticket to back home on this Chinese New Year.... yuhuuuu

Thursday, January 1, 2009

Masih Di Sini

Happy new year.
Welcome to 2009.
New year.
New Wish.
New Hope.
New Dreams.
All new...

BUT not me
i am still the one who i am